Autun

De stad Autun loopt over van de geschiedenis en charme, met een duidelijke regionale functie. De oude straatjes lopen als gebogen rond het historisch centrum, aan de voet van een heuvel en uitkijkend over een mooi meer van het Plan D’Eau du Vallon. Dit meer biedt watersport activiteiten als zeilen, zwemmen en windsurfen. Veel Romeins erfgoed is nog steeds zichtbaar in en buiten de stad, inclusief het grootste Romeinse theater van het oude Gallië. De stadswallen behoren tot de best bewaard gebleven Gallo-Romeinse wallen uit de Romeinse tijd. Destijds waren ze voorzien van zo’n 53 torens. Vier poorten gaven toegang tot de stad. Twee poorten zijn redelijk goed bewaard gebleven, namelijk de noordelijke doorgang, de Porte d’Arroux en de oostelijk gelegen Porte St. -André. Beide poorten hebben twee doorgangen voor wagens en twee voor voetgangers. In juli en augustus laat de lokale bevolking in spectaculaire kostuums de geschiedenis van deze stad herleven: een optreden wat echt de moeite waard is!

Autun

Beaune

Beaune ligt in het departement Cote-d`Or. Is een belangrijk toeristisch centrum in het hart van Le Bourgogne, was tot in de 14de eeuw de residentie van de hertogen van Bourgogne. Het stadsbeeld wordt bepaald door talrijke gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. De stad is vooral vermaard om het voormalige hospitaal Hótel-Dieu in 1443 gesticht door Nicolas Rolin, kanselier van Bourgogne, die een deel van zijn aanzienlijke fortuin besteedde aan liefdadigheid en aan kunstwerken. Als een van de centra van de bourgognewijnbouw heeft Beaune een wijnmuseum, ondergebracht in de voormalige hertogelijke residentie. De route tussen Beaune en Autun is een bezienswaardigheid op zich. Links en rechts van de weg strekken de, veelal wereldberoemde, wijngaarden zich uit. Neem onderweg zeker even de moeite om één van de vele wijnproeverijen, gelegen aan de route de Grand Crus, te bezoeken.

Beaune

Chateau Chinon:

De hoofdstad van de Morvan is een zeer oude stad, van oorsprong een Romeins oppidum, gebouwd rond een kasteel. De naam stamt uit het Keltisch en betekent “de blanke top”. Helaas is Chateau Chinon, door zijn strategische ligging tussen Bourgogne en Nevers, vaak belegerd. Het kasteel werd in 1475 verwoest. In Chateau Chinon vindt u het museum van de Septennat waar de cadeaus tentoongesteld worden die door Mitterand tijdens zijn presidentschap zijn verzameld. Dit museum is hier gevestigd omdat Mitterand lang burgemeester van de stad is geweest, totdat hij tot president van Frankrijk werd verkozen. Andere bezienswaardigheden zijn het museum van het kostuum en de bijzondere fontein tegenover het gemeentehuis van kunstenaar Jean Tinguely samen met Niki de Saint-Phalle.

Château Chinon

Moulins Engilbert

Een gezellig stadje en vanaf Avaux is het een mooie rit met aan de linkerhand een meekronkelend riviertje: de Dragne. Er zijn geen echte bijzonderheden maar de sfeer is goed en er zijn een aantal cafeetjes en terrassen waar het goed toeven is. De markt die er elke eerste dinsdag van de maand wordt georganiseerd mag je niet missen!! Moulins Engilbert heeft een klein verwarmd buitenbad.

moulins-engilbert

St. Honoré le Bains

Een plaatsje met een aparte sfeer. Een prachtig park met een mooi oud kuuroord wat gelukkig nog volop in gebruik is. In het plaatsje zelf een mix van vergane glorie en van nieuwe activiteiten. De Thermen van St-Honoré, in het hart van de schitterende Bourgogne, lijken wel te zijn opgetrokken in de uitgestrekte wouden van het oude Gallië. Gelegen aan de rand van het Natuurpark Parc du Morvan, ziet het kuurgebouw met zijn elegante art-nouveauvensters en versierd met fraaie, kleurrijke mozaïeken, uit op een park met indrukwekkend oude bomen. Op basis van unieke bronwateren met een heilzame verbinding van zwavel en oligo elementen worden aandoeningen van de luchtwegen behandeld en wordt verlichting gebracht bij reumatische pijnen. Ook heeft het een heilzame werking op zware benen, stress, rugpijn en slapeloosheid en ondersteunt het afvallen.

St. Honore le Bains

 

Avallon

Avallon bevindt zich op 14 kilometer van Vézelay. Deze pittoreske stad heeft heel wat troeven, waaronder mooie tuinen en oude huizen. De Saint-Lazarekerk van Avallon behoort net zoals Vézelay of Conques tot de grote romaanse kerken die de eeuwen en de gekte van de mens hebben weerstaan. Ze zijn groot vanwege hun afmetingen maar ook vanwege hun uitstraling. Avallon is een heel oude stad en hoorde bij het bisdom Autun. Kort na het jaar 1000 ontving de stad de relieken van Saint-Lazare van Henri le Grand, de groothertog van Bourgogne. In 1146 werd de kerk gewijd aan Saint-Lazare. De collegiale zag vanaf dan de pelgrims toestromen die op weg waren naar Santiago de Compostella. Het monument onderscheidt zich door zijn gebeeldhouwde portalen, zijn liturgische kunstwerken en zijn trompe-l’oeil in de kapel naast het koor. Kijk in het koor ook even omhoog, naar de schitterende orgeltribune uit de 15e eeuw.

avallon

Vézelay

Vézelay is vooral bekend als bedevaartsoord en om zijn abdijkerk, de basiliek van Vézelay, een bouwwerk uit de 11e eeuw. In 850 hadden zich aan de voet van de heuvel al Benedictijnse nonnen gevestigd, later gevolgd door monniken, die in een klooster bovenop de heuvel gingen wonen. Vézelay kreeg vanaf omstreeks 1050 de status van bedevaartsoord. De toevloed van pelgrims was zo groot, dat de oude abdijkerk al snel te klein werd. In 1096 begon men aan de bouw van een nieuwe. Het bedevaartsdorpje werd een stad van meer dan 1000 inwoners. De abdijkerk werd een begeerde laatste pleister- en verzamelplaats voor de lange tocht naar Santiago de Compostella. In 1120 vond een enorme ramp plaats: meer dan 1000 pelgrims vonden de dood, toen de grote kerk in vlammen opging. De nieuwbouw, waarmee meteen werd begonnen, was voltooid in 1185. In de 19e eeuw werd de kerk onder leiding van de architect Viollet-le-Duc gerestaureerd.

vezelay-schip-basiliek-12